Nieuws archief

Passend onderwijsmarkt SWV IJmond 2019 Passend onderwijsmarkt SWV IJmond 2019
03 april 2019

Afkijken mag!

Op woensdag 27 maart 2019 was de eerste Passend Onderwijsmarkt georganiseerd door het SWV IJmond i.s.m. scholen en ondersteunende organisaties uit de buurt (onze partners). Namens OPOIJmond hebben Jojanneke van Poecke (SL SBO de Boekenier) en Wouter Sommers (SL Bosbeekschool) deelgenomen aan het projectteam. Het doel van deze markt was het delen van ‘good practice’ op het gebied van passend onderwijs. De belangrijkste vraag aan de scholen vanuit het SWV en de externe ondersteunende instellingen was: Waar ben je trots op?

De Passend Onderwijsmarkt bestond uit twee delen te weten:

  • een markt waarbij diverse scholen en externe instellingen hun verhaal deelden waar zij trots op zijn met de bezoekers van deze passend onderwijs markt
  • een gastspreker Raf van der Vaert (wetenschapper op het gebied van communicatie en transformatie aan de universiteit Gent) die een lezing gaf met als titel: ‘Het kind centraal, dus de leerkracht centraal’.

OPOIJmond was op de markt sterk vertegenwoordigd:

  • De Bosbeekschool: We hebben veel bereikt met het OT (coaching on the job) traject.
  • De Sterrekijker (excellente school op het taalprofiel): Wij willen graag vertellen en laten zien wat wij doen op school, want wij hebben gemerkt dat wij onze opbrengsten omhoog hebben gekregen, met dat wat wij doen.
  • De Vliegende Hollander: Het Taakspel is een succes!
  • IKC IJmond (o.a. SBO de Boekenier) Een plek waar kinderen kunnen leren in de breedste zin van het woord.

Daarnaast waren onze partners flink vertegenwoordigd zoals bijvoorbeeld: Auris, PMOT, Socius, CJG Kennemerland, Dotcomschool, Dyslexie collectief, Heliomare, Melio Onderwijs, stichting OOK, Playing for Succes, Praktijk Wijs, Ria Balm Pedagogenpraktijk, Stichting Taalhulp, De Kindercirkel en OPR (ondersteuningsplanraad SWV PO IJmond).

De sfeer was goed tijdens de markt. Met enthousiasme deelden de medewerkers trots hun ervaringen en verhalen met collega’s en belangstellenden, over wat voor hen wel en niet werkt, hoe zij omgaan met het vormen van passend onderwijs. De onderwijsmarkt was echt leren van en met elkaar, gebruik makend van wat andere collega’s hebben bedacht en wat werkt in de praktijk van het realiseren van goed (passend) onderwijs.

De goed bezochte lezing van Raf van der Vaert was interactief, vol humor, maar ook een bijzonder interessant inhoudelijk verhaal! De deelnemers werd echt een spiegel voorgehouden, die kritisch en prikkelend werkte. Het kind centraal, dus de leerkracht centraal. Met vooral een bijzonder verassend eind.

Tijdens deze Passend Onderwijsmarkt was er voldoende tijd om elkaar te ontmoeten en konden de deelnemers ook onder het genot van een hapje of een drankje samen even sparren over een aantal prikkelende stellingen.

Aan het einde van de dag kregen alle deelnemers een goed gevulde goodiebag met bijzondere en leuke gadgets van de diverse partners. De foto’s en bijzondere tekeningen zullen te zien zijn via de site van het SWV PO IJmond

Tevreden kunnen we met elkaar terugkijken op een mooie Passend Onderwijsmarkt, waaraan OPO IJmond een waardevolle bijdrage geleverd heeft.

 

VorigeVolgende